Dumplings

Handgjorda dumplings från Uddevalla

Bangkok Wok Uddevalla har lång erfarenhet av handgjorda dumplings från det kinesiska köket. Våra dumplings är gjorda med passion, kärlek och omsorg i Uddevalla. Dumplings är gjorda från färska råvaror och levereras även till andra restauranger i Sverige.

Det finns många olika fyllningar kan man välja mellan, vegetarisk, kyckling, nötfärs, älgfärs och glutenfria. Ring gärna oss för mer information. 

Vad är dumplings?

Kinesiska dumplings (Jiaozi餃子) är en traditionell kinesisk maträtt. I Sverige kallas ofta dumplings efter det vanliga engelska namnet. Jiaozi liknar närmast en ravioli eller ett degknyte med fyllning.

Jiaozi kan delas in i tre grupper efter tillagning:

  • Shuijiao (水餃), “vattendumpling”, koka i vatten: 5 min
  • Zhengjiao (蒸餃), “ångdumpling”, ångkoka: 15 min
  • Guotie (鍋貼), “pannstickare”, steka : 10 min låg värme, tillsätt lite vatten mot slutet

Degen till jiaozi består regel av mjöl och vatten. Degen utkavlad till små tunna plattor kallas “skinn” (pí 皮).

Fyllningen (xiàn 餡) till jiaozi kan göras med i stort sett vad som helst, även om fläsk med kinakål antagligen är den vanligaste fyllningen. Jiaozi kan också vara helt vegetariska.

Jiaozi äts ofta med en dipsås, som kan vara en bas av sojasås och vinäger toppad av tillsatser som chilipeppar, vitlök, sesamolja, etc.

Jiaozi har sedan länge spritts från Kina till Korea, där de är kända som mandu, och till Japan, där de är kända som gyōza.

Hur lagar man dumplings?

Det finns lika många sätt att äta dumplings som det finns människor i Kina. Här är våra sätt att tillaga dumplings:

Steka

  1. Häll 1 msk matolja i en stekpanna. Lägg i de frysta dumplingsen och häll över ½ dl vatten. Lägg på ett lock.
  2. Hetta upp på dryg medelvärme tills vattnet nästan ångat bort. Vänd dumplingsen för att få en fin gyllenbrun färg på andra sidan.
  3. Servera dumplingsen med dippsås (t.ex.sojasås, kinesisk vinäger, osv som man önskar).
  4. Fördelen med att steka är att dumplingsen blir krispiga och få en fin gyllenbrun färg.

Ångkoka

  1. Koka upp lite vatten i en kastrull. Lägg blad av sallad/kål eller bakplåtpapper i botten av en ångkorg/ånginsats för att dumplingsen inte ska fastna. Lägg de frysta dumplingsen på salladsbladen/bakplåtpappret.
  2. När vattnet kokar placerar du ångkorgen/ånginsatsen med lock ovanpå. Låt ånga i ca 10 min.
  3. Servera dumplingsen med dippsås (t.ex. sojasås, kinesisk vinäger, osv som man önskar).
  4. Fördelen med att ånga är att alla smaker och vitaminer bibehålls.